VIIDAKKOMAISTA SEIKKAILUA LÄHIMAASTOSSA

Mukavaa, kun olet taas täällä! Tällä kertaa vähän leikkimielistä vinkkiä liikunnan saralle. Kaikkihan me tiedämme, että liikunta on tärkeää. Itse teen tässä töitä viimeisten opiskelujeni kanssa tekemällä opinnäytetyötäni. Sen kanssa menee kaikki aika, mitä vain jaksan ja viitsin. Istun siis todella paljon. Siksi on tärkeä myös ulkoilla ja liikkua eri tavoin. Kerron siis tällä ja seuraavallakin kerralla, kuinka hyödynnän perheeni kanssa erilaisia liikuntasovelluksia.

Tietokoneille, tableteille ja älypuhelimiin on hankittavissa monenlaisia liikuntasovelluksia eri lajeihin. Niitä on niin lenkkeilijöille, joogaajille kuin jumppaamiseen innostuneille unohtamatta monia muuta lajeja. Testailen uusia maksuttomia sovelluksia silloin tällöin ja otan hyväksi havaitsemani käyttöön. Mikäli olet valmis panostamaan myös rahaa, niin valikoima laajenee entisestään.

Meidän jokaisen pitäisi liikkua vähintään 60 minuuttia päivässä. Lasten ja nuorten liikuntasuositukset ovat vielä isommat. Nämä tänään ja seuraavalla kerralla kertomani liikuntasovellukset ovat hienoja tapoja seurata omaa liikkumistaan ja samalla tsempata itseään. Joillakin pystyy vertaamaan omaa suoritustaan muihin ja jopa kisaamaan heitä vastaan. Minulle yksi tärkeä kriteeri on myös hauskuus. Pelin avulla liikkuminen pitää olla mukavaa ja iloista touhua eikä vain hampaat irvessä liikkumista. Mahdollisuus myös toisten kannustamiseen on tärkeää.

JUNGLE RACE

Viime aikojen mukava löytö on Jungle Race. Se on mobiilissa toimiva karttapohjainen liikuntapeli, jonka saat ladattua kaikkiin älypuhelimen käyttöjärjestelmiin, jos sinulla on puhelimessasi netti. Sovellus on suomalainen, se on kehitetty Kajaanissa. Otan mielelläni suomalaisia palveluita käytöön. Siinä kerätään viittä eri hedelmää: banaani, omena, viinirypäle, appelsiini ja ananas. Banaanit eivät liiku. Muut niistä liikkuvat kartalla eri vauhtia eri suuntiin. Mikäli samaan aikaan on samalla alueella useampia pelaajia, niin kaikki kisaavat samoista hedelmistä. Periaatteessa pelissä on tarkoitus kerätä kaikki viisi eri hedelmää, mutta meillä on tapana kulkea ja yrittää ottaa kiinni niitä hedelmiä, joihin on jotain mahdollisuuksia. Hedelmät elävät vain 10 minuuttia, joten kuhnailuun ei ole aikaa, jos haluaa saada satsin täyteen. Kun hedelmä katoaa, tai kun se on kerätty, niin kartalle syntyy johonkin paikkaan uusi hedelmä.

Jungle Race

Kaikki saman pelisession aikana keräämäsi hedelmät näkyvät sivun alareunassa, jossa näkyy myös peliin käytetty aika ja matka, jonka olet kulkenut. Omia tuloksiasi pääset seuraamaan yhteenveto-sivulta. Siellä näkyy myös koko Suomen TOP10-lista henkilöinä eli nimimerkkeinä ja kaupunkeina kyseisenä hetkenä. Alla näkemässäsi kuvakaappauksessa on kaksi meistä kärkisijoilla!

TOP10pelaajat

On ollut upea saada ihan perheemme voimin oma paikkakunta Suomen TOP10 – listalle. Kisassa on kuitenkin isojenkin kaupunkien pelaajia mukana. Tilanne kuitenkin elää koko ajan ja töitä täytyy tehdä saadakseen sijoituksen pidettyä. Pisteet siis muuttuvat joka päivä. Jos eilen olit kärkisijoilla niin tänään et ehkä ole ollenkaan TOP10ssä. Pisteisiin lasketaan viimeisen seitsemän päivän aikana kerätyt hedelmät. Jari Haaverinen (Kajaani Game Studios Oy) sanoi, että he ovat pyrkineet luomaan hedelmistä ikään kuin hyvinvointia ja energiaa. Kuten oikeassakin elämässä, ei se monen viikon takainen liikunta enää auta, vaan lenkillä pitäisi muistaa käydä säännöllisesti 😉

TOP10 kaupungit

Meillä on ollut aina hauskaa lähtiessämme hedelmiä keräämään. On aina hyvä varata hiukan ylimääräistä aikaa, sillä voit huomata vielä kotiin päin kääntyessäsi, että lähistöllä on hedelmä,etkä maltakaan olla hakematta sitä. Näemme toistemme liikkumisen kartalla. On mukava jännittää toisen puolesta, kun huomaa hänen suuntaavan jotakin hedelmää kohti. Pelissä siis näkee muiden pistetilanteen ja saavutukset koko ajan.

Olen joskus itse jopa kömpinyt pilkkopimeään metsään hedelmää saalistaessani. Maltan tuskin odottaa, jotta talvi tulisi ja järvet jäätyisivät. Asuinpaikkaamme ympäröi järvi ja joka päivä moni hedelmää jää saamatta, sillä ne menevät järvelle. Olen jopa muutaman kerran harkinnut soutuveneen valjastamista mukaan pelin tiimellykseen, kun paikkakuntakohtainen tilanne on ollut tiukoilla! Pelin avulla iltalenkin suunta vaihtelee eikä kyllästy samaan reittiin. Peliä voi pelata yksin tai yhdessä muiden kanssa. Joskus laitamme pelin vain päälle kävelemään lähtiessämme saadaksemme tietää kulkemamme matkan emmekä edes tarkoituksella etsi hedelmiä. Kuitenkin niitä aina jokunen on matkan varrella kyytiin hypännyt!

Pääset myös kirjautumaan tunnuksillasi verkkopalveluun ja seuraamaan tilastojasi. Sieltä löydät myös tilastotietoa nopeudestasi. Pelin voisi jakaa ystävien kanssa Facebookissa tai Twitterissä. Sitä en ole vielä kokeillut. Peliä voi pelata myös pienemmällä alueella esim. kotipihalla Jungle Junior-nimellä esim. pienten lasten kanssa. Siinä hedelmät eivät liiku. Siinä on tarkoituksena parantaa aikaa, jolla hedelmät on kerätty. Jungle Race pelin viimeiset kuulumiset löydät myös Facebookista https://www.facebook.com/junglerace/?fref=ts

Jari Haverinen kertoi, että peliin luotu 35 000 käyttäjätunnusta ja he uskovat, että moni pelaa esimerkiksi kouluissa peliä ryhmänä, joten he arvioivat, että kaksinkertainen määrä pelaajia on pelannut peliä. Tämä Jungle Racen levinneisyyskartta näyttää viimeisen 50 päivän tilanteen (tilanne 9.10.2015). Pelaajia on ollut yli 10 000. Tähdet kuvaavat pelaajia.

Jungle Race koko maailma

Suomessa peleistä pelataan noin 98%, joten muualla maailmalla tämä on vielä melko tuntematon, vaikka puhelinten sovelluskaupoista löytyykin. Peli sopii kaikenikäisille! Olisi todella hienoa, jos jakaisit myös itse sitä myös maailmalla eteenpäin ja saisimme suomalaista mobiililiikuntapeliä levitettyä eteenpäin. Jakakaamme liikunnan riemua ja hyvinvointia myös muille!  Pitää muistaa osata heittäytyä leikkiin mukaan. Ei urheilu ja liikkuminen saa aina olla niin vakavaa. Ainoa asia, mitä pelissä kaipaamme, on että voisimme kerätä myös matkoillamme hedelmiä omaan pussiin eivätkä ne menisi kilpailevan kaupungin saaliiksi.Näenkö pian sinutkin metsäpoluilla tai kaupungin kujilla kääntyilemässä tai jopa TOP10-sakissa?

Jungle Race Suomi

Täältä löydät pelistä lisätietoa:

  http://kajaanigamestudios.com/

Ja lopuksi vielä vinkki mobiilin liikunnallisista peleihin liittyvään kyselyyn.

Jyväskylän yliopisto selvittää kyselyllä suomalaisten asenteita ja tottumuksia mobiileja digitaalisia liikuntapelejä kohtaan. Kysely on tarkoitettu kaikille riippumatta iästä tai pelaamiskokemuksesta, ja siihen vastaaminen vie aikaa vain noin 5-8 minuuttia. Kyselyyn rohkaistaan vastaamaan, vaikka digitaaliset liikuntapelit eivät olisikaan tuttuja. Vastaaminen tapahtuu täysin nimettömästi, ja vastauksia tullaan käsittelemään ehdottoman luottamuksellisesti ja hyvän tieteellisen tutkimuksen käytänteitä noudattaen. Kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan sen sulkeuduttua elokuvalippuja. Vastaa kyselyyn 31.12.2015 mennessä. Lisätietoja kyselyn toteuttajalta: bist-info@jyu.fi. Kysely on osoitteessa:
http://kyselyt.limequery.com/index.php/699958/lang-fi

Mainokset

2 thoughts on “VIIDAKKOMAISTA SEIKKAILUA LÄHIMAASTOSSA

    1. Mukava kuulla Aila! En itsekään harrasta mitään tietokonepelejä. Liikunta on ainoa juttu, jossa hyödynnän pelillisyyttä opetuksen lisäksi.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s